bAIcycle

Veiligere fietspaden met een smartphone applicatie.

Waarom bAIcycle?

Fietspaden vormen de ruggengraat van duurzame mobiliteit, maar er is nog duidelijk ruimte voor verbetering. Hoewel 63,8% van de fietspaden in Vlaanderen als “uitstekend” of “behoorlijk” wordt beoordeeld, betekent dit ook dat ruim een derde niet aan deze standaard voldoet. Daarnaast tonen de cijfers ook aan dat de inrichting van fietspaden nog beter kan. Zo krijgt 40,8% van de fietspaden in Vlaanderen geen positieve beoordeling op vlak van inrichting, wat een impact heeft op zowel de veiligheid als het comfort van fietsers (Rapport fietspaden, meetjaar 2023).

Nu we steeds meer afstand nemen van auto’s op fossiele brandstoffen en (elektrische) fietsen aan populariteit winnen, wordt de staat van het wegdek voor fietsers extra belangrijk. Werken aan betere fietspaden betekent dus niet alleen zorgen voor een veiligere en prettigere fietstocht, maar ook bijdragen aan milieudoelstellingen en groenere steden!

Wat is bAIcycle?

bAIcycle is een innovatieve citizen science-oplossing waarmee fietsers zelf bijdragen aan betere fietspaden. Door met hun smartphone te fietsen, verzamelen ze automatisch waardevolle gegevens over het comfort en de veiligheid van de fietsinfrastructuur. De sensoren in smartphones meten trillingen, schokken en uitzwenkingen, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van de kwaliteit van fietspaden.

Het mooie aan bAIcycle? Iedereen kan meedoen! Er zijn geen extra apparaten of aanpassingen aan de fiets nodig. Hoe meer mensen bAIcycle gebruiken, hoe nauwkeuriger het beeld van de fietsinfrastructuur wordt, en er gerichter verbeteringen geïntroduceerd kunnen worden. Zo spelen burgers een actieve rol bij het verbeteren van hun eigen fietsomgeving, en zetten we samen stappen naar veiligere en comfortabelere fietspaden.

    Voor wie is bAIcycle?

Verschillende actoren hebben baat bij het bAIcycle project.

Burgers

bAIcycle stelt burgers in staat actief bij te dragen aan betere fietsinfrastructuur. Via de app kunnen ze zien of hun straten gemeten zijn en wat de kwaliteit is. Zo blijven ze betrokken en krijgen zij en hun buurt een veiligere, comfortabelere fietservaring.

Gemeenten

Gemeenten krijgen met bAIcycle een actueel en volledig overzicht van hun fietsinfrastructuur, in plaats van te vertrouwen op verouderde metingen. Omdat burgers de data verzamelen, kost het hen weinig middelen. Bij voldoende gebruikers biedt de app ook inzichten in fietsgebruik, bijvoorbeeld hoeveel fietsers er op bepaalde tijden van de dag rijden.

Dienstverlenende Verenigingen 

Voor organisaties die werken aan slimme steden is bAIcycle een waardevolle tool. De app levert objectieve data over fietspaden, wat snellere en efficiëntere beleidskeuzes mogelijk maakt. Ze is schaalbaar en makkelijk te integreren in bestaande systemen.

    Hoe werkt bAIcycle?

Werking

bAIcycle maakt gebruik van zowel niet-zelf-lerende als zelf-lerende technologieën om de kwaliteit van fietspaden in kaart te brengen. Zoals voorheen gesteld, registreert je smartphone automatisch sensor data, zoals trillingen en bewegingen, wanneer je met de app fietst. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om a) het comfort en b) de veiligheid van het fietspad te beoordelen.

Alle informatie, verwerkt met inachtneming van de privacywetgeving, wordt overzichtelijk weergegeven op een dashboard. Hier kun je de fietspaden op een kaart raadplegen en snel zien waar de slechtste stukken zich bevinden. Dit helpt zowel fietsers als beleidsmakers om probleemzones gericht aan te pakken. Daarnaast is bAIcycle flexibel inzetbaar: het kan zowel als een stand-alone app gebruikt worden, als geïntegreerd worden in bestaande mobiliteitssystemen.

Comfortscore

bAIcycle kent fietspaden een comfortscore toe tussen 0 en 100. Scores boven de 50 zijn beter dan gemiddeld, terwijl scores onder de 50 onder het gemiddelde liggen. Een score van 55 lijkt misschien niet hoog, maar betekent wel dat dit fietspad beter scoort dan 55% van de andere gemeten wegen. Uit validatie oefeningen blijkt dat dit scoresysteem robuust fietscomfort in kaart kan brengen.

Zo bevestigen verscheidene tests dat bAIcycle effectief wegkwaliteit in kaart brengt, zonder dat verschillende fietsmodellen en persoonlijke fietsvoorkeuren het beeld vertekenen.

Uitzwenkingen

Naast comfort meet bAIcycle ook onverwachte uitzwenkingen, bijvoorbeeld wanneer een fietser een obstakel moet ontwijken. Hoewel één enkele uitwijking geen reden voor alarm is, zijn meerdere uitwijkingen na elkaar wel een indicatie is van een gevaarlijke weg. Deze identificatie van uitzwenkingen gebeurt via een geavanceerd model dat de gyroscoopsensoren van de smartphone analyseert.

Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties, zoals plotselinge manoeuvres door slecht wegdek of andere hindernissen, worden geïdentificeerd en gemeld. Dit evalueert dus wegveiligheid.

    AI Route planner

bAIcycle Scout

Met het bAIcycle Scout project willen we onze bestaande applicatie uitbreiden met een AI-gestuurde routeplanner. Deze planner bepaalt slimme, optimale fietsroutes door rekening te houden met factoren zoals afstand, veiligheid, comfort en de betrouwbaarheid van de onderliggende metingen. Gebruikers kunnen vervolgens hun gewenste route kiezen, waarna deze automatisch geopend wordt in een externe navigatiedienst zoals Google Maps.

Om deze innovatieve functies te ontwikkelen, verzamelen we data via pilootprojecten in samenwerking met lokale scholen en medewerkers van Stad Mechelen.

bAIcycle Timeline

Deze tijdlijn geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste stappen en strategische acties die Sentigrate heeft ondernomen binnen het bAIcycle-project, en toont onze voortgang vanaf de eerste conceptontwikkeling tot en met implementatie en evaluatie.

Januari 2022

Amai! Vlaanderen – Mobiliteit

Met de steun van AMAI! heeft bAIcycle de nodige funding gekregen om van start te gaan. Aan de hand van sensoren in een smartphone zoals GPS, accelerometer en gyroscoop kan de wegkwaliteit van fietspaden in kaart gebracht worden.

Maart 2023

Brussels Smart City

Dit project gebeurde in samenwerking met de stad Brussel om de veiligheid van fietspaden in Brussel te beoordelen. Verder werd er ook data door onszelf verzameld in Leuven.

Tijdens dit project werd enerzijds een objectievere maatstaf van fietspaden gemaakt in de vorm van een ‘comfortscore‘. Anderzijds werd een algoritme gecreëerd om gevaarlijke uitzwenkingen van fietsers te detecteren. Dit werd vertaald in een ‘veiligheidscore‘.

2024 – Heden

Mechelen Scout

Het bAIcycle Scout project, in samenwerking met de stad Mechelen, voegt nog een extra laag complexiteit toe aan bAIcycle, namelijk een AI routeplanner die rekening houdt met afwegingen tussen afstand, veiligheid, comfort en onzekerheidsscores. De gebruiker kan dan de optimale route nemen tussen punt A en punt B.

Toekomst

bAIcycle is een project dat nog steeds aan het lopen is. We zijn voortdurend bezig met nieuwe innovaties en verbeteringen te bedenken voor het project, zoals:

  • Meer samenwerkingen en pilootprojecten opzetten
  • Mogelijkheid creëren om de smartphone in de broekzak te gebruiken, in de plaats van in een houder op de fiets
  • Verdere app ontwikkelingen en verbeteringen toebrengen

Hier kan je de gebruikshandleiding raadplegen:

Hier kan je de app downloaden: