Veiligere fietspaden met een smartphone applicatie.
Waarom bAIcycle?
Fietspaden vormen de ruggengraat van duurzame mobiliteit, maar er is nog duidelijk ruimte voor verbetering. Hoewel 63,8% van de fietspaden in Vlaanderen als “uitstekend” of “behoorlijk” wordt beoordeeld, betekent dit ook dat ruim een derde niet aan deze standaard voldoet. Daarnaast tonen de cijfers ook aan dat de inrichting van fietspaden nog beter kan. Zo krijgt 40,8% van de fietspaden in Vlaanderen geen positieve beoordeling op vlak van inrichting, wat een impact heeft op zowel de veiligheid als het comfort van fietsers (Rapport fietspaden, meetjaar 2023).
Nu we steeds meer afstand nemen van auto’s op fossiele brandstoffen en (elektrische) fietsen aan populariteit winnen, wordt de staat van het wegdek voor fietsers extra belangrijk. Werken aan betere fietspaden betekent dus niet alleen zorgen voor een veiligere en prettigere fietstocht, maar ook bijdragen aan milieudoelstellingen en groenere steden!
Wat is bAIcycle?
bAIcycle is een innovatieve citizen science-oplossing waarmee fietsers zelf bijdragen aan betere fietspaden. Door met hun smartphone te fietsen, verzamelen ze automatisch waardevolle gegevens over het comfort en de veiligheid van de fietsinfrastructuur. De sensoren in smartphones meten trillingen, schokken en uitzwenkingen, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van de kwaliteit van fietspaden.
Het mooie aan bAIcycle? Iedereen kan meedoen! Er zijn geen extra apparaten of aanpassingen aan de fiets nodig. Hoe meer mensen bAIcycle gebruiken, hoe nauwkeuriger het beeld van de fietsinfrastructuur wordt, en er gerichter verbeteringen geïntroduceerd kunnen worden. Zo spelen burgers een actieve rol bij het verbeteren van hun eigen fietsomgeving, en zetten we samen stappen naar veiligere en comfortabelere fietspaden.
Verschillende actoren hebben baat bij het bAIcycle project.
Werking
bAIcycle maakt gebruik van zowel niet-zelf-lerende als zelf-lerende technologieën om de kwaliteit van fietspaden in kaart te brengen. Zoals voorheen gesteld, registreert je smartphone automatisch sensor data, zoals trillingen en bewegingen, wanneer je met de app fietst. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om a) het comfort en b) de veiligheid van het fietspad te beoordelen.
Alle informatie, verwerkt met inachtneming van de privacywetgeving, wordt overzichtelijk weergegeven op een dashboard. Hier kun je de fietspaden op een kaart raadplegen en snel zien waar de slechtste stukken zich bevinden. Dit helpt zowel fietsers als beleidsmakers om probleemzones gericht aan te pakken. Daarnaast is bAIcycle flexibel inzetbaar: het kan zowel als een stand-alone app gebruikt worden, als geïntegreerd worden in bestaande mobiliteitssystemen.

Comfortscore
bAIcycle kent fietspaden een comfortscore toe tussen 0 en 100. Scores boven de 50 zijn beter dan gemiddeld, terwijl scores onder de 50 onder het gemiddelde liggen. Een score van 55 lijkt misschien niet hoog, maar betekent wel dat dit fietspad beter scoort dan 55% van de andere gemeten wegen. Uit validatie oefeningen blijkt dat dit scoresysteem robuust fietscomfort in kaart kan brengen.
Zo bevestigen verscheidene tests dat bAIcycle effectief wegkwaliteit in kaart brengt, zonder dat verschillende fietsmodellen en persoonlijke fietsvoorkeuren het beeld vertekenen.
Uitzwenkingen
Naast comfort meet bAIcycle ook onverwachte uitzwenkingen, bijvoorbeeld wanneer een fietser een obstakel moet ontwijken. Hoewel één enkele uitwijking geen reden voor alarm is, zijn meerdere uitwijkingen na elkaar wel een indicatie is van een gevaarlijke weg. Deze identificatie van uitzwenkingen gebeurt via een geavanceerd model dat de gyroscoopsensoren van de smartphone analyseert.
Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties, zoals plotselinge manoeuvres door slecht wegdek of andere hindernissen, worden geïdentificeerd en gemeld. Dit evalueert dus wegveiligheid.
